Läs om OMEGA 3 hos atletbutiken.com

Omega-3


Omega-3 och omega-6 utgör tillsammans två essentiella grupper av fettsyror.
Essentiellt innebär att det är ett livsnödvändigt näringsämne som kroppen inte kan producera på egen hand, utan måste tillföras via kosten.


Det finns tre olika omega-3-fettsyror, och dessa är:

  • Alfa-linolensyra (ALA)
  • Eikosapentaensyra (EPA)
  • Dokosahexaensyra (DHA)

 

ALA förekommer främst i vegetabiliska oljor, men det är framförallt EPA och DHA som det verkar finnas störst fördelar med att äta tillräckligt utav och det är just dessa vi hittar gott om i fet fisk (framför allt i makrill, sill och lax) samt fiskolja.
Det är dock inte fiskarna själva som bildar EPA och DHA, utan själva fettkällorna tillgodogör dem genom att äta alger och växtplankton som lagras i fiskens fett. Mikroalger äts av små fiskar, som i sin tur äts av större fiskar och på så vis får de ett högt omega-3 innehåll.


EPA och DHA bidrar båda till hjärtats normala funktion, DHA bidrar även till att bibehålla normal hjärnfunktion och normal synförmåga. Tillskott av omega-3 fettsyror har visats ge upphov till en reducering av insulinnivåer, glukos och triglycerider i blodet och dessa effekter gynnar din fettförbränning, framförallt med ett viktnedgångsprogram.


För att kroppen ska må bra behöver vi både omega-3 och omega-6 fettsyror (Vår västerländska diet innehåller tyvärr ofta mycket mer omega-6 än omega-3.). Dock är det svårt att få i sig rekommenderad mängd omega-3 via enbart kosten och det kan vara fördelaktigt att tillsätta extra omega-3 via kosttillskott. Rekommenderat dagligt intag av omega-3 är ca 2,5-3 g per dag.

Här hittar du våra kosttillskott med omega-3

Customer Location

Select your preferred currency below.