Kosttillskott
Atletbutiken

Vitaminer och mineraler i koncentrerad form kallas kosttillskott. Kosttillskott är tänkta att komplettera den vanliga kosten och säljs i form av kapslar, tabletter, pulver, kapslar med vätska, droppflaskor eller liknande. Även aminosyror, fettsyror, fibrer, olika örter och växtextrakt i koncentrerad form, och som är avsedda att tas i små mängder, kan säljas som kosttillskott. Det mest vanligt förekommande kosttillskottet är proteinpulver och säljs i pulverform som blandas ut med vatten eller mjölk.

 Vitaminer och mineraler

Vitaminer

Ordet vitaminer kommer från latinets vita, som betyder liv, och amin som betecknar en kemisk grupp av ämnen. Termen föreslogs för att ämnena var livsnödvändiga och innehöll en amingrupp. Bland vitaminerna har det sedan kommit att ingå ämnen som saknar amingrupp.För att ett ämne ska definieras som ett vitamin finns det vissa krav som ska vara uppfyllda:

 • Det ska finnas ett behov av att ämnet ingår i kosten.
 • Ämnet ska bara behövas i små mängder.
 • Ämnet ska vara organiskt, det vill säga inte vara en metall eller ett mineral.
 • Ämnet ska inte vara någon av kostens huvudbeståndsdelar, det vill säga inte kolhydrat, protein eller fett.

 

Vilka ämnen som definierats som vitaminer har skiftat genom åren. Nu räknas 13 ämnen som livsnödvändiga vitaminer.Brist på vitamin ger ofta specifika sjukdomssymtom samtidigt som stora mängder av vissa vitaminer också kan vara skadligt. För vissa ämnen är det relativt liten marginal mellan vad som är nyttigt för kroppen och vad som kan leda till negativa effekter

A Vitamin

Det finns stora mängder A-vitamin i inälvsmat, främst lever. Bra källor är även matfett, ost och ägg. I livsmedel från djurriket finns A-vitamin i form av så kallade retinoider. Grönsaker och rotfrukter innehåller karotenoider, till exempel beta-karoten, som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen om och när det behövs. Karotenoiderna, kallas provitamin A därför att de inte har retinolaktivitet i sig utan först behöver omvandlas till A-vitamin i kroppen

Biotin

Biotin finns i nästan all mat. Lever, äggula, havregryn och vetegryn är speciellt innehållsrika. Biotin bildas också av våra tarmbakterier men hur stor del detta är av det totala behovet av biotin är oklart.

C Vitamin

C-vitamin finns i de flesta grönsaker, bär och framförallt citrusfrukter. C-vitamin i formen askorbinsyra, E300, är en vanlig tillsats i livsmedel eftersom den fungerar som antioxidant. Det är i dag ovanligt med brist på C-vitamin i Sverige. Lindrig brist kan ge trötthet, svaghet och irritation.

D Vitamin

Pga det kalla klimatet i Sverige och bristen på solljus på vinterhalvåret är D-vitamin en vitamin vi riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva  tillföra det genom kosttillskott. D-vitamin i mat får vi främst i oss från fisk. Till exempel innehåller lax, sill, makrill och tilapia mycket D-vitamin. Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, om de är berikade med D-vitamin. Ägg och kött innehåller också en del D-vitamin. Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan. För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det i juni och juli att vara ute barärmad upp till en kvart två till tre gånger i veckan. Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret. Ett bra kosttillskott med D Vitamin är Strength D-vitamin.

E Vitamin

E-vitamin är en antioxidant som bland annat skyddar våra vävnader genom att förhindra att de fleromättade fettsyrorna som bygger upp membranen bryts ner. E-vitamin finns framför allt i frön och vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter och ägg.

B Vitamin

B vitamin är även kallat folat eller folsyra. Folat finns i nästan all mat i mycket små mängder. Folat behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Då cellbildningen ökar, till exempel då man växer eller är gravid, ökar behovet av folat. Därför rekommenderas kvinnor som kan tänka sig bli gravida att ta 400 mikrogram folsyra i form av vitamintabletter. Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin. Folat finns naturligt i mat. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Brist på B vitamin ger blodbrist, det vill säga anemi, eftersom kroppen inte kan tillverka röda blodkroppar på rätt sätt.

K Vitamin

K vitamin är nödvändigt för blodets koagulering och har även betydelse för bentätheten. Kål, gröna bladgrönsaker och vissa oljor är mycket bra källor för vitamin K1 (fyllokinon). Kött, lever, äggula och mejeriprodukter innehåller högre halter av vitamin K2 (menakinoner). Vitamin K2 bildas av bakterier i mag-tarmkanalen hos djur, men kan även finnas i högre halter i fermenterade livsmedel och alger.

Vitamin B3

Högst halter av vitamin B3 finns i kyckling, fisk och kött men även jordnötter, hårt bröd och spannmål innehåller lite högre halter av niacin. Det finns även produkter berikade med niacin till exempel vissa frukostflingor.

Vitamin B5

Pantotensyra, kallades för B5, behövs för omsättningen av kolhydrater och fett. Det grekiska ordet pantos betyder överallt och precis som vitaminets namn antyder finns pantotensyra i de flesta livsmedel. Bra källlor är kött, baljväxter och fullkornsprodukter.

Vitamin B2

Vitamin B2 kallas även riboflavin. Riboflavin behövs för nedbrytning av fett, kolhydrater och protein. Riboflavin finns i många olika livsmedel. Kött, fågel, ägg, inälvsmat och korv är goda källor. Mjölk och mjölkprodukter innehåller också riboflavin. Vegetarianer som inte äter mjölkprodukter kan till exempel äta baljväxter, gröna bladgrönsaker och fullkornsprodukter för att få i sig riboflavin. Vissa drycker berikas också med riboflavin, exempelvis havre-, soja- och risdryck. Det är bra att ta för vana att välja berikade vegetabiliska drycker, eftersom de oftast är berikade med näringsämnen som drycken saknar helt eller har låg naturlig halt av. Ekologisk havre, soja och risdryck berikas inte.

Vitamin B1

Bra källor till tiamin är fläskkött, inälvsmat, bönor, ärtor, sparris och spannmål.

Vitamin B6

Vitamin B6, även kallat pyridoxin, är nödvändigt för proteinomsättningen och har betydelse för exempelvis nervernas funktion. Högst halter av vitamin B6 finns i animaliska livsmedel som kött, fågel, korv, ägg och mjölkprodukter. Men även potatis, spannmål, bär och matbröd är goda källor till vitamin B6. För den som inte äter mjölkprodukter är det viktigt att hitta en annan källa till vitamin B6. Vitamin B6 finns i till exempel baljväxter, gröna bladgrönsaker, bröd och andra fullkornsprodukter, potatis, frukt, bär, mandel, vetegroddar och sesamfrön.

Vitamin B12

Vitamin B12, kobalamin, behövs bland annat för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av blodkroppar. Det är också nödvändigt för nervsystemets funktion. Vitamin B12 finns främst i animaliska livsmedel som fisk, kött, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost. Fermenterade produkter, alltså jästa eller mjölksyrade, kan innehålla lite vitamin B12. Det finns även inaktiva former av vitamin B12 i kosten, särskilt i vegetabilier. De inaktiva formerna av vitaminet kan inte våra kroppar tillgodogöra sig. För veganer är det därför mycket viktigt med tillskott på vitamin B12 eller tillräckliga mängder av berikade livsmedel. Även för lakto-ovo-vegetarianer kan intaget bli för lågt, trots att vitamin B12 finns i både mjölkprodukter och ägg. Vissa drycker berikas med vitamin B12, exempelvis havre-, sojadryck och risdryck. Det är bra att ta för vana att välja berikade vegetabiliska drycker, eftersom de oftast är berikade med näringsämnen som drycken saknar helt eller har låg naturlig halt av. Ekologisk havre-, soja och risdryck berikas inte. Observera att risdryck inte ska ges till barn under sex år, eftersom den kan innehålla arsenik.

 

Mineraler

För att må bra behöver vi mineraler. Mineraler behövs i små mängder men är livsnödvändiga eftersom vi inte själva kan tillverka dem. Brist på mineraler kan ofta ge specifika sjukdomssymtom samtidigt som stora mängder också kan vara skadligt. För vissa ämnen är det relativt liten marginal mellan vad som är nyttigt för kroppen och vad som kan leda till negativa effekter, exempel på detta är koppar, jod och selen. Det är ofta svårt att komma upp i för höga intag av vitaminer och mineraler men det kan ske med kosttillskott om det överkonsumeras.

Järn

Järn ingår i hemoglobin som transporterar syre i blodet och i myoglobin som transporterar syre i muskler. Järn ingår även i en del enzymer. Järn finns främst i inälvs- och blodmat som lever och blodpudding. Det finns även i kött, fisk, ägg och vegetabiliska livsmedel som till exempel fullkornsprodukter, nötter, frön och baljväxter. Vegetabiliska livsmedel innehåller uteslutande icke-hemjärn som inte tas upp av kroppen lika effektivt och i större grad påverkas av andra ämnen.

Kalcium

Kalcium är ett livsnödvändigt grundämne. Kalcium behövs bland annat då skelett och tänder bildas samt vid blodkoagulering och nervfunktion. Den mänskliga kroppen består av cirka 1-2 procent kalcium och 99 procent av allt kalcium i kroppen finns i ben och tänder. Kalcium finns i de flesta livsmedel. Allra mest finns i mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter. Vegetabiliska alternativ till mjölk är ofta berikade med kalcium.

Kalium

Kalium är ett livsnödvändigt grundämne. Kalium behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion samt för att reglera blodtrycket. Kalium finns i princip i alla livsmedel. Lite högre halter finns i potatis, kött, frukt och grönsaker.

Magnesium

Magnesium behövs bland annat för produktionen av protein, för omsättningen av kalcium samt för normal nerv- och muskelfunktion. Magnesium finns främst i baljväxter, bladgrönsaker, fullkornsprodukter och kött, fisk och skaldjur. Vi får också i oss magnesium genom vattnet vi dricker, framförallt i kommuner med hårt vatten.

Zink

Zink är ett livsnödvändigt mineral. Det ingår i 100-tals enzymer i kroppen som påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer som till exempel vitamin A. Zink behövs även för immunsystemet.

 Koffein kosttillskott

Koffein som kosttillskott

Koffein kan ge ökad vakenhet och mental aktivitet men gör inte att vi får lättare att lära oss saker. Koffein stimulerar andning och hjärtverksamhet. Dessutom är koffein vätskedrivande.

Vad är Koffein?

Koffein finns naturligt i till exempel kaffe, te, maté och guarana. Guarana är en produkt som utvinns av frön från växten Paullinia cupana Kunth som växer i Sydamerika. Koffein tillsätts även som ingrediens i vissa livsmedel för att vara stimulerande. Större mängder koffein finns tillsatt i energidrycker och även i många kosttillskott. Koffein kan också tillsättas som aromämne för att ge eller förändra smak och doft.

Hur påverkar koffein?

Koffein kan ge ökad vakenhet och mental aktivitet men gör inte att vi får lättare att lära oss saker. Koffein stimulerar andning och hjärtverksamhet. Dessutom är koffein vätskedrivande.Om man får i sig för mycket koffein kan man drabbas av sömnproblem, huvudvärk, ångest och oro, yrsel och hjärtklappning. Stora mängder koffein kan också ge illamående, kräkningar och diarré. Olika människor reagerar olika på koffein.En burk energidryck på 250 milliliter som innehåller 320 milligram koffein per liter, ger dig ungefär lika mycket koffein som en kopp bryggkaffe på 1,5 dl. Men det finns energidrycker som innehåller mer koffein. En del har olika fruktsmaker och liknar vanlig läsk men innehåller lika mycket koffein som två koppar kaffe per burk.

Det är mycket individuellt hur man reagerar på koffein, och hur mycket man kan få i sig utan att uppleva negativa symfom. För en del individer finns risk att råka ut för en lätt eller medelsvår koffeinförgiftning genom att dricka mycket energidryck. Söker du ett kosttillskott med koffein rekommenderar vi Self Caffeine.

 

BCAA som kosttillskott

BCAA är ett av de bästa kosttillskotten du kan använda för msuskeltillväxt, fettförbränning och uthållighet. Grenade aminosyror (BCAA) tas upp av kroppen extremt snabbt jämfört med vanligt vassleprotein.

Vad är BCAA

BCAA står för Branched-chained amino acid (grenade aminosyror) och innefattar de tre aminosyrorna l- leucin, l-icoleucin och l-valin. De tre komponenterna är essentiella aminosyror, som kroppen inte kan skapa själv. Du måste med andra ord få i dig dem via kosten och kosttillskott, BCAA har visat sig ha en mycket positiv effekt på musklernas proteinsyntes och muskeltillväxt.

BCAA och styrketräning

Att öka prestationsförmågan när det kommer till styrketräning är något många vill uppnå eftersom ökad prestation även innebär ökad muskeltillväxt.
BCAA har i flera studier visat sig vara en potent prestationshöjare och fungerar som en utmärkt energikälla för arbetande muskler på grund av dess unika metabolism. Eftersom BCAA även ökar fettoxidationen kan du dessutom träna hårdare utan att bli trött i och med att de ökade energibehoven blir mätta. BCAA passar både vidd högintensiv träning och uthållighetsträning.
Glykogen finns som lagrade kolhydrater i muskelvävnaden och fungerar som bränsle för musklerna under träning. BCAA hjälper kroppen att spara på glykogen under träningen och kan på så vis fungera bra som prestationshöjande och orka det där ”lilla extra”.

Effekten av BCAA

För att bygga större muskler är det viktigt att kroppens hormonbalans fungerar eftersom de har en stor inverkan på hur mycket större muskler man kan bygga. De som spelar störst roll när det kommer till muskeltillväxt är testosteron, insulin och tillväxthormon. BCAA har visat sig ha en positiv effekt på kroppens utsöndring av dessa tre.BCAA boostar halterna av testosteron när det intas innan träning. Testosteronnivåerna höjs naturligt under intensiv styrketräning och sjunker till normalnivå efter träningen igen. Vid intag av BCCA innan träning håller sig testosteronnivåerna högre under än längre tid, vilket kan vara fördelaktigt för att maximera muskeltillväxten. En annan positiv aspekt är att insulinkänsligheten har visat sig öka vid intag av BCCA, vilket är fördelaktigt vid viktminskning och hjälper din kropp att lättare tappa fett och samtidigt bygga muskler samt motverka diabetes. BCAA är ett säkert och effektivt sätt att manipulera hormonerna i kroppen naturligt för att kunna maximera resultaten på gymmet.

 

EAA som kosttillskott

EAA är ett tillskott med aminosyror som är av stor betydelse för proteinsyntesen och därmed även för muskeluppbyggnaden. Därför har EAA blivit ett mycket omtyckt tillskott bland de som styrketränar, och som vill optimera sina resultat. De essentiella aminosyrorna är av stor vikt för proteinsyntesen, som i sin tur behövs för att bygga upp musklerna. Normalt bryts musklerna ned samtidigt som de byggs upp. Man kan föreställa sig en dragkamp, där båda personerna som deltar är ungefär lika starka. Efter ett tag tappar dock den ena personen orken och dina muskler börjar sakta brytas ned. Det är här de essentiella aminosyrorna kommer till användning, och hjälper den trötta gubben att orka dra hårdare igen så att dina muskler kan börja återhämta sig efter träningen. De essentiella aminosyrorna hjälper alltså kroppen att hämma muskelnedbrytningen och reparera musklerna.

EAA kan hjälpa till att sätta fart på proteinsyntesen, och många använder sig därför av EAA i form av kosttillskott. Om du själv vill testa kan det dock vara bra att tänka på att aminosyrorna tävlar om upptaget i kroppen, och alltså kan det vara smart att använda EAA på tom mage strax innan ditt träningspass. En lagom dos ligger på ca 10 gram.

Aminosyror

EAA innehåller 8 följande aminosyror:

 • Fenylalanin
 • Isoleucin (BCAA)
 • Leucin (BCAA)
 • Lysin
 • Metionin
 • Treonin
 • Tryptofan
 • Valin (BCAA)

 

Som man kan se enligt listan innehåller alltså EAA även de tre aminosyror som ingår i BCAA. Förkortningen EAA betyder essential amino acids. Essentiella aminosyror är livsnödvändiga för kroppen. Kroppen kan inte producera dessa på egen hand utan behöver tillföras via kosten. EAA får du enklast i dig via t.ex. fågel, fisk eller kött. Är du vegetarian eller går på strikt diet med underskott är EAA mycket fördelaktigt att använda som extra tillskott.

 

Vad är skillnaden på BCAA och EAA

EAA och BCAA är aminosyratillskott. Skillnaden är att BCAA enbart innehåller de tre aminosyrorna leucin, valin och isoleucin, medan EAA innehåller alla de 9 essentiella aminosyrorna. En fördel med BCAA är att det ofta innehåller högre halt leucin, som verkar vara den aminosyra som är utav störst vikt för proteinsyntesen. Dock vet man fortfarande inte helt säkert vilken aminosyrakombination som är den bästa, och därför är antagligen EAA det bästa valet för att vara säker på att få effekt.

 Kreatin

Kreatin som kosttillskott

Om du tränar för styrka och muskeltillväxt är kreatin ett av de bästa kosttillskotten att använda.
Vid konsumering av kreatin ökar energireserverna i musklerna, vilket leder till högre prestation och bättre träningseffekt.

Vad är kreatin?

Kreatin är ett naturligt förekommande ämne och kroppen bildar något gram kreatin själv varje dag. Produktionen av kreatin sker i njurarna och levern, som via blodomloppet transporteras till musklerna.Rött kött är relativt kreatinrikt (ca 4-5 g per kg). Att tillsätta extra kreatin via kosttillskott har dock visat bättre prestation vid högintensiv träning, ökad muskelhypertrofi, bättre återhämtning och förbättrad glykogenin.

Den vanligaste (och även billigaste) varianten av kreatin är kreatinmonohydrat.

Dosering

Ca 5 g kreatin per dag är rekommenderad dos (vissa kan behöva tillsätta mer/mindre beroende på kroppsvikt). Kreatin intas dagligen (även under vilodagar). Vilken tid under dygnet du tar ditt kreatin har ingen betydelse eftersom kreatin inte har någon ”direkt” / ”på-en-gång” effekt, utan den högre dosen av kreatin i muskeln ger resultatet. För snabbare effekt av kreatinet kan man genomgå en så kallad uppladdningsfas – Ta då 20 g kreatin i 4-5 dagar fördelat på 4 gånger om dagen och därefter enligt dosering (ca 5 g per dag). Detta är givetvis inte ett måste, men ger en snabbare effekt av den höjda kreatin nivån.

 Proteinpulver


Proteinpulver som kosttillskott

Man kan uppfylla sitt dagliga behov av protein genom en varierad kost, men tränar du och har behov av extra, kan det för många vara svårt att inkludera all behövlig protein i sin dagliga kost. Det kan också vara besvärligt och obekvämt att släpa med sig proteinkällor som kycklingfilé, till träningslokalen. Det är också billigare än kött och mjölk i kronor per gram protein, så i längden sparar du pengar på att använda proteinpulver.

 

Vad är proteinpulver

kan i korta drag beskrivas som ett kosttillskott rikt på protein, med avsikt att bidra till muskelväxt för fysiskt aktiva där styrka och muskelmassa är viktigt. Proteinpulver har sitt ursprung från bodybuilding och viktlyftning, där det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med protein genom ett vanligt kosthåll. De sista tio åren har proteinpulver också blivit populärt bland andra typer av idrottsutövare och motionsutövare. Mycket på grund av effektiviteten och tillgängligheten som proteinpulver representerar. Det mest breda proteinpulver, och det man oftast refererar till i dagligt tal, kommer från kor och heter vassleprotein. Största delen av vassleprotein på marknaden är en restprodukt från ganska vanlig ostproduktion. Det går också att utvinna vasle direkt från mjölk, en process som heter native whey. Vassle är i grund en vattnig massa som genomgår några processer (mikro- och ultrafiltrering) innan det blir till det torra pulvret som sedan smaksätts.

Men det finns också andra proteinpulver, som är gjort på exempelvis soja, ris, ägg, ärtor, hamp eller quinoa, där har man utvunnit proteinet genom raffinering dessa proteinsorter är plantbaserade och kallas veganprotein. Allt proteinpulver är dock inte gjort på liknande sätt, då aminosyrasammansättningen i dem betyder mycket för hur du kan utnyttja proteinet och hur komplett det är. Ett komplett protein innehåller alla 9 väsentliga (de du inte kan producera själv). Vassleprotein är det mest populära proteinpulvret, då det har en riktigt bra och komplett aminosyrasammansättning, smakar bäst och har den bästa konsistens.

 

Vilka olika proteinsorter finns det

Atletbutiken har ett brett sortiment av olika proteinpulver. Hos oss hittar du olika former av proteinpulver, vassleprotein, kaseinprotein, veganprotein och blandprotein. Dessa proteinsorter framställs under olika förhållanden och olika processer. Det mest vanligt förekommande och det mest populära proteinpulvret är vassleprotein. De olika proteinsorterna tas pp under olika lång tid i kroppen och därför är det skillnad på när man bör ta dem under dagen. Nedan förklarar vi de olika sorterna.

Vassleprotein

Vassleprotein är ett snabbt proteinpulver tas upp fort av kroppen. Därför är detta kosttillskott läpligt att ta detta direkt efter träning eller som ett komplement under dagen till den övriga kosten. Vassleprotein finns i olika renhetsgrader.

 • Vassleprotein koncentrat (WPC)
 • Vassleprotein isolat (WPI)
 • Vassleprotein hydrolysat (WPH)

 

De olika proteinsorterna är i grund och botten ett och samma vassleprotein men renas olika genom olika processer, crossflowfiltrering och ultrafiltrering. Det mest säljande är ett vassleprotein koncentrat och oftast det som är det billigaste proteinpulvret. Dessa innehåller naturligt mjölksocker (laktos). Ett vassleprotein koncentrat bör ligga någonstans mellan 70-78g protein/100g Vassleprotein isolat har genomgått en långre process och renats genom en komplexare ultrafiltrering. Denna process skapar ett renare proteinpulver där du får mindre fett och kolhydrater och det är blir även laktosfritt. Ett vassleprotein isolat bör innehålla en proteinhalt på 80-88g protein/100g. Kännner du inte till benämningen vassleprotein kasnke du är mer bekant med ordet whey protein som är samma produkt men benämns på engelska.

kaseinprotein

Kaseinprotein är ett protein som kommer från mjölkprotein och mjölkprotein har en positiv effekt på din muskeltillväxt och återhämtning efter träning. Naturliga produkter som innehåller kasein är bland annat vanlig komjölk. Det innehåller 80% kaseinprotein och 20% vassleprotein.

Kaseinprotein är ett protein som tas upp långsamt av kroppen. Därför rekommenderar man att ta detta innan läggdags för bästa resultat. Direkt efter att du har tränat vill du ta ett proteinpulver som tas upp snabbt men under tiden du sover och kroppen återhämtar sig är det bästa alternativet ett protein som tas upp långsamt.

Kroppens långsamma sätt att ta upp kaseinprotein på leder till en långsammare frisättning av aminosyror i proteinet. Kaseinprotein kommer alltså att finnas i ditt matsmältningssystem och finns i ditt matspjälklingssystem under en längre period och på så sätt förse din kropp med aminosyror under denna tid. Kaseinprotein ska förvaras i rumstemperatur och har en hållbarhet på cirka 2 år om den förvaras sluten i sin förpackning.

 

Laktosfritt och låglaktos proteinpulver

Ett laktosfritt proteinpulver är perfekt för dig som är laktosintolerant men snabbt och enkelt vill fylla på med en stor mängd kvalitetsprotein. Att vara laktosintolerant innebär att kroppen är sämre på att ta upp laktos (mjölksocker) från mjölk och mjölkbaserad kost. Detta beror på en lägre nivå av enzymet laktas i tarmslemhinnan. I Sverige och Skandinavien är laktosintolerans mindre vanligt jämfört med resten av världen. I stort sett alla människor i asiatiska länder är laktosintoleranta, 30-60 % i medelhavsområdet och runt 5-10 % i Sverige. Trots att Sverige ligger bäst till jämfört med resten av världen är det ändå ett problem för många. Om du misstänker att du är laktoskänslig kanske det räcker med ett vassleprotein som är låglaktos då rekommenderar vi No.1 Sport Nutrition Whey 100%. Önskar du ett helt laktosfritt proteinpulver ska du välja ett isolatprotein eller ett plantbaserat proteinpulver som är fritt från vassle. Som isolatproteinpulver rekommenderar vi Self Micro whey Lactoose Free. Se alla våra produkter under laktosfritt och låglaktos här.

 

Veganprotein

Veganprotein

Om du äter vegansk kost och har svårt att få i dig tillräckligt med protein är proteinpulver ett enkelt sätt att öka ditt intag. Extra protein är dessutom bra för dig som tränar mycket. Idag finns flera proteinpulver baserade på hampa, soja och bönor helt utan animaliskt protein. Dessa proteinpulver är anpassade för dig som är vegan eller vegetarian.

 

Proteinpulver för vegan och vegetarian

Protein kommer i alla möjliga livsmedel, former och kosttillskott. Det som däremot är viktigt att veta och skiljer ut protein från protein är deras biotillgänglighet och biologiskt värde. Med det här menar man att en proteinkälla innehåller mer eller mindre kompletta värden av de essentiella aminosyrorna. Hur mycket av proteinet är tillgängligt för kroppen och redo för användning och nedbrytning? Det här mäter man oftast i animaliska produkter eller så talar man fullvärdigt vassleprotein. Åtminstone i en icke-klinisk miljö som på ett gym eller mellan vänner. Därför är det viktigt för veganer att hålla koll på detta, vad alternativen är och hur man kan få i sig ett fullvärdigt protein, gå ner i kroppsfett och förbättra kroppskompositionen.

 

Vilket veganprotein ska jag välja

Veganer kan med fördel välja och vraka mellan hampaprotein, risprotein-, ärt och havreprotein, eller veganska blandprotein. Det absolut bästa för upptagningsförmågan och den biologiska värdeprofilen är blandproteinet. Detta är för att innehållen kompletterar varandra och skapar ett komplett proteinpulver som oftast inte behöver addera andra livsmedel på sin egen aminosyrebas för att ge dig maximala fördelar. Dock vill du alltid se till att du har en god kolhydratkälla med dig när du vill optimera proteinupptaget, din återhämtning och därmed dina resultat. Varför inte göra en fantastiska god gröt med havregryn, veganprotein med chokladsmak och två bananer? Det blir förmodlig en inte godare eller mer optimalt för dina resultat än så.

 

Vilket proteinpulver ska du välja

Är du fortfarande osäker vilket proteinpulver som passar dig får du här en kortare sammafattning. Söker du ett billigt proteinpulver rekommenderar vi ett vassleprotein i form av ett koncentrat. Ett som vi varmt rekommenderar är Swedish Supplements Lifestyle Protein. Är din mage mer känslig och kräver ett låglaktos proteinpulver är vårt förslag No.1 Sport Nutrition 100% Whey. Vårt alternativ till laktosfritt proteinpulver är Self Micro Whey Active Lactoose Free. Så vilket som är det bästa proteinpulvret för dig alltså beror helt och hållet på dina behov och vad du föredrar. Oavsett vilket proteinpulver du föredrar så säljer atletbutiken.com det. De flesta produkter vi saluför är svenska kosttillskott och tillverkas även i Sverige. På detta sätt säkerställer atletbutiken även att miljöpåverkan för våra kosttillskott är på bästa sätt.

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:

Customer Location

Select your preferred currency below.