Proteinpulver
Atletbutiken

Proteinpulver är först och främst ett kosttillskott för dig som av olika anledningar har svårt att få i dig tillräckligt med protein i din dagliga kosthållning. Proteinpulver kan egentligen betraktas som mat i pulverform. För lite protein i kosten är en vanlig orsak till uteblivna önskade resultat i samband med träning och viktminskning.

Många idag som tränar har olika mål som tex. muskelbyggnad, gå ner i vikt/fettprocent, forma kroppen etc. och beroende på vilket mål vi har så kan proteinpulver underlätta och hjälpa oss mot vårt önskade resultat.

 

Whey Protein

Vad är proteinpulver

Det vanligaste proteinpulvren som säljs idag är gjorda av vad som kallas Whey protein, eller vassleprotein på svenska. Detta vassleprotein hittas i mjölk och framtas som en restprodukt av osttillverkning. Mjölk består endast utav en femtedel vassle, resten är vad som kallas kasein. Det är ett annat slags protein. Man separerar dessa två proteiner med hjälp utav att tillsätta enzymer som delar upp dem.

Whey protein är i grunden väldigt behandlad och uttorkat och måste därför blandas med vatten eller mjölk. Det finns även proteinpulver som består utav andra proteintyper än Whey-protein. Det finns även en mängd plantbaserade protein för dig som är vegan eller vegetarian. Längre ner beskriver vi dessa.

 

Bästa Proteinpulvret

Det kan vara svårt att veta vilket proteinpulver som passar just dig. Det finns en mängd olika proteinpulver idag för att passa olika önskemål och behov. Det du måste fundera på innan du väljer proteinpulver är vilka behov du har och hur produkten kan hjälpa dig att balansera din kost.

 

Proteinpulver Whey

Whey protein (vassleprotein) är det mest vanligt förekommande på marknaden och överlägset det mest populära. Ett kosttillskott med whey protein används när du vill ha snabb återhämtning eller ett snabbt upptag av protein till kroppen för att förhindra katabolismen i kroppen. Whey protein är det snabbaste proteinformen och lämpar sig därför direkt efter träning och ihop med måltider. Man skulle kunna säga att det finns tre olika typer av whey protein eller snarare tre olika renhetsgrader på de olika.

 • Whey koncentrat (WPC) - Whey protein kocentrat är det protein som är vanligast på marknaden av alla proteinsorter. Dessa renas genom en crossflow filtrering som är en relativt snabb process. Detta resulterar i att ett vasslekoncentrat innehåller ungefär  ca 70-78g protein/100g. Detta innehåller en viss mängd laktos men fungerar för de flesta. Söker du ett billigt proteinpulver så är detta att föredra.

 

 • Whey Isolat (WPI) - Detta vassleprotein renas genom en ultrafiltrering och blir ett renare protein på så vis. Detta ger ett whey isolat en protein halt på 80-88g protein/100g och extremt lite fett och kolhydrater. Detta brukar även vara det bästa alternativet för den som vill ha laktosfritt eller låglaktos proteinpulver.

 

 • Whey hydrolysat - Detta proteinpulver renas genom hydrolysis process och är det renaste och finaste proteinpulver du kan få tag på. Detta ska hålla en proteinhalt över 90g protein/100g och nästan fritt från fett och kolhydrater.

 

Proteinpulver Kasein

Kaseinprotein anses av många vara ett mellanmålsprotein eller nattprotein då dess eganskap är att utsöndras under längre tid i kropppen alltså kroppen tar inte upp det lika snabbt som ett vassleprotein. Kasein kosttillskott består oftast av 80% kasein och 20% vassle med ett näringsvärde på ca 80g protein/100g. Med kasein får man alltså en jämn och stabil aminosyratillförsel till musklerna i flera timmar efter intag.

Förutom att kaseinet bidrar till att hämma muskelnedbrytning och hjälper till vid muskeluppbyggnad anses det även vara ett mycket mättande protein. Detta beror främst på dess trögflytande konsistens som det får när man blandar kaseinprotein med vätska. Därför är det många som använder kaseintillskott vid diet, som ett mättande och mer kalorisnålt mellanmål.

 

 

Proteinpulver Vegan

Vegankost innehåller inga produkter från djurriket och är den striktaste formen av vegetarisk kosthållning. I sin mest strikta form innebär det även att man utesluter honung (från bin) och gelatin (vanligt i godis, mediciner och kosttillskott). Att vara vegan är ett beslut med stora näringsmässiga konsekvenser.

Man måste ha god inblick i hur man skall kompensera för näringsbortfallet som följer när man utesluter kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, mjölk, ost och smör och ändå erhålla en fullvärdig och näringsrik kost. Iom svårigheten att få i sig proteinrik kost genom

Veganprotein

enbart maten underlättar man för sig själv att använda ett kosttillskott med protein.

Proteinpulver för veganer innehåller plantabserade källor för proteinistället för animaliska källor. Exempel på vaxtbaserade proteinkällor kan vara följande.

 

 • Risprotein
 • Hampaprotein
 • Havre protein
 • Sojaprotein
 • Ärtprotein
 • Blandprotein, mix av ovan nämda

 

Det är inte svårt att vara vegan, bara man har vissa baskunskaper om var näringen finns. För att täcka upp för näringsämnena i maten från djurriket är det några livsmedel som är särskilt viktiga i den veganska maten:

 • Baljväxter, som bönor, ärter, linser, tofu eller andra sojaprodukter
 • Fullkornsprodukter, t ex havregryn, korngryn, råris, fullkornsbröd och fullkornspasta
 • Grönsaker och rotfrukter
 • Frukt och bär
 • Berikade vegetabiliska drycker
 • Rapsolja och rapsoljebaserade matfetter

 

Om man inte äter några animaliska livsmedel alls behövs kosttillskott med vitamin B12 och vitamin D eller tillräckliga mängder från berikade produkter. Du kan med stor fördel även använda dig av ett veganprotein

 

 

Billigt Proteinpulver

Om du nu bestämt dig för att skaffa ett kosttillskott i form av proteinpulver och tycker att priset är dyrt eller av annan anledning inte vill spendera så mycket pengar på ditt tillskott så bör du välja ett proteinpulver gjort av vassle koncentrat. Vassle protein koncentrat är den vanligaste men också billigaste formen av proteinpulver. Du bör även välja ett svenskttillverkat proteinpulver eftersom de ofta håller en högre standard och hamnar på ett bättre kilopris pga att de inte behöver importeras. Du kan självklart passa på att se alla våra kampanjer där vi ofta har någon av proteinpulver på kampanj.

 

Är proteinpulver farligt

WHO rekommenderar 0,75 gram protein av god kvalitet per kilo kroppsvikt. För en vuxen motsvarar det cirka 50-60 gram protein per dag. Äter man sunt och varierat får man oftast i sig mer än så via den dagliga maten. Proteiner är nödvändiga för cellerna, tillverkningen av hormoner och för immunförsvaret. Våra muskler består huvudsakligen av protein. Självklart behöver du mer om du tränar mycket och har en stor muskelmassa. För en vanlig man som väger 70 kg innebär detta 52,5 g/dag. Kom ihåg att detta är för friska vuxna, som varken går upp eller ner i vikt, och andelen som då behövs för att täcka det som förloras är bara 42 g/dag (0,6 g/kg/dag). Idag finns det inget fastställt om att ett högt proteinintag skulle skada kroppen men inte heller vara mer positivt för kroppen i för höga doser.

 

Köpa proteinpulver

Funderar nu på att köpa proteinpulver och läst genom vår artikel hoppas vi att du blivit klokare och fått mer förståelse vad som är viktigt att tänka på. Är du fortfarande osäker och känner att du vill fråga oss mer så är du välkommen att kontakt oss här.

 

Köp proteinpulver här

Skriv en kommentar:

Text:
Signatur:

Customer Location

Select your preferred currency below.