Hem » PERSONLIG UTRUSTNING » Luktsalt

Luktsalt

Luktsalt är precis som det låter, ett salt som innehåller olika ämnen för att dofta på olika sätt. Den vanligaste mest förekommande ingrediensen är ammoniumkarbonat (ammoniak). Ammoniak är en kemisk förening av väte och kväve och har formeln NH3.

 

Vad är luktsalt

Luktsalt är oftast en blandning av ammoniumkarbonat som binds upp i olika salter (vanligtvis hjorthornssalt). Reaktiuonen mellan ammoniak och salterna gör att du kan försluta en gas som kan nyttjas för inandning. Effekten av detta kan öka ditt påslag av adrenalin som även kan ha en positiv inverkan på prestationen. Dagens luktsalt har en mycket stark och stickande doft vilket lätt kan uppleveas lite obehagligt för den som inte är van vid det. När du luktar på luktsalt innehållande ammoniak stimuleras inandningsreflexerna, dessa reflexer stimulerar inandningen vilket även ökar adrenalinnivåerna i kroppen.

1RM Ammonia är ett luktsalt som är otroligt starkt. Köp luktsaltet hos Atletbutiken i Sverige

 

Luktsaltets historia

På 1800-talet var luktsalt mycket vanligt och användes personer som svimmat eller på annat sätt tappat medvetandet. Ett luktsalt innehållande ammoniak kan vara så starkt så det även väcker medvetslösa människor. Inandningen av ammoniak irriterar membranen i näsa och lungor. Detta gör att musklerna som kontrollerar inandningsvägar får arbeta snabbare vilket även ger ett påslag av adrenalin.

På 1800-talet tillverkade man luktsalt genom att förena ammoniak tillsammans med parfym för att dölja den starka doften, idag varierar ingrediensern i luktsalt mycket och kan vara bla hjorhornssalt, salmiak, etanol, epsomsalt eller likande.

 

Köpa ammoniak och luktsalt i Sverige

Vi på Atletbutiken kan med stolthet presentera ett stort utbud av luktsalt och ammoniak som går att köpa hos oss. Samtliga luktsalt är mycket starka och bör användas med största försiktighet då detta är mycket starka produkter som ska användas varsamt. Här kan du köpa luktsalt med orginal doft eller luktsalt med mintdoft.

 

Vilka använder luktsalt

Förr i tiden användes luktsalt i ett mer läkemedelssyfte och fungerade för att väcka människor som svimmat eller på annat sätt tappat medvetandet.

Idag har det ett mer prestationshöjande syfte då det kan öka ditt adrenalinpåslag och öka din syresättning. Luktsalt har blivit mycket populärt inom olika kraftsporter som styrkelyft, tyngdlyftning och strongman. Dock är det inta bara inom kraftsporten det blivit ett vanligt inslag, det är även mycket vanligt inom amerikansk fotboll, ishockey eller rugby.

 

Är luktsalt farligt

Varje burk med luktsalt som är avsett för idrottsmän och atleter i prestationshöjande syfte innehåller extremt lite gas och är inte att betrakta som farligt även om det luktar mycket illa och kan upplevas som irriterande. Håller du burken med salt för nära näsan när du andas in den komemr du antagligen uppleva en stark och brännande känsla i näsan eller munslemhinnan. Vi rekommenderar alltid att luktsalt används med största respekt och försiktighet.

 

Hur använder man det

Luktsalt fungerar genom att du inhalerar en gas som försluts i en burk. Gasen utgörs av ammoniak som är en färglös gas och avger en mycket stark och stickande doft. Det många idrottare gör är att andas in denna gas i mindre doseringar för att få in ''kick-känsla'' inför tunga lyft eller olika intervaller och spurter.

För att få mest av ditt luktsalt bör du göra såhär

 1. Skaka burken aktsamt men ordentligt
 2. Öppna locket försiktigt (du kan lämna endst en liten springa mellan locket och plastburken)
 3. För flaskan mot näsan tills du är ca 10cm ifrån och andas in
 4. Stäng burken ordenligt

 

Läs mer

TOPPSÄLJARE

 • 139 SEK
  ( 199 SEK )
 • 179 SEK
  ( 229 SEK )
 • 171 SEK
  ( 229 SEK )
 • Customer Location

  Select your preferred currency below.