Hem » STYRKELYFT

IPF Utrustning | atletbutiken.com

Styrkelyft

Styrkelyft är en kraftsport där du mäter din styrka i 3 olika grenar (knäböj, bänkpress & marklyft) där sen den samlade vikten du klarat lyfta läggs ihop till ett resultat. Den som helt enkelt lyfter mest samlad vikt i sin viktklass vinner.

 

Vad är styrkelyft

Styrkelyft är en sport där du tävlar i en specifik viktklass beroende på din kroppsvikt och vilket kön du har. Herrar och damer tävlar i olika klasser och sen fördelas man in i olika viktklasser beroende på sin vikt också. När du blivit fördelad i rätt viktklass kommer styrkelyft gå ut på vem av er i respektive klass som lyfter mest totalvikt i grenarna knäböj, bänkpress och marklyft. Du har totalt nio lyft på dig att bevisa för de tre domarna att du lyfter mest på ett korrekt sätt. Domarna bedömer utrustning, teknik på lyftet och kommer även hänvisa dig när du ska lyfta.

 

Olika klasser i styrkelyft

För att det inte ska bli orättvist i tävlingen fördelas alla in i olika viktklasser enligt nedan så att tävlingarna görs så rättvisa och spännande som möjligt.

Viktklasser Styrkelyft år 2020  
Damer Herrar
-43kg -53kg
-47kg -59kg
-52kg -66kg
-57kg -74kg
-63kg -83kg
-72kg -93kg
-84kg -105kg
+84kg -120kg
  +120kg

 

Det finns även lite undantag i viktklasserna om du är ungdom, junior eller vetaran.

Övriga Klasser Styrkelyft år 2020 Ålder
Ungdom 14-18 år
Junior 19-23 år
Senior (enl viktklass ovan) 14-39 år
Vetaran (M1) 40-49 år
Veteran (M2) 50-59 år
Veteran (M3) 60-70 år
Veteran (M4) 70+

 

 

Vilka typer av styrkelyft finns det

Det finns idag två olika typer av styrkelyft där man antingen tävlar i klassisk styrkelyft som är den vanligaste men sen finns det även en typ som heter utrustad styrkelyft. Skillanden på dessa är främst vilken typ av utrustning lyftaren väljer.

Klassisk Styrkelyft: Här får du endast använda IPF godkänd utrustning som bälte, kneesleeves, handledsstöd och trikå/singlet

Utrustad Styrkelyft: I utrustad styrkelyft kan du använda dig av hårda knälindor, en tjockare trikå eller bänkpresströja

 

IPF Utrustning för styrkelyft

Utrustningen du behöver för styrkelyft kan variera ganska mycket beroende på om du tävlar i klassisk styrkelyft eller utrustad styrkelyft. Den stora skillnaden är att med utrustningen du har i utrustad styrkleyft ger mer hjälp i bottenläget till skillnad från utrustningen i klassisk styrkelyft. Det som är viktigt med all utrustning i styrkelyft är att den måste vara IPF Approved, alltså godkänd enligt IPF (International Powerlifting federation), detta bör vara väl uppmärkt på produkterna. De vanligaste varumärkena för godkänd utrustning i styrkelyft är Titan, SBD och Wahlanders.

 

 

Läs mer

TOPPSÄLJARE

Filter Laddar...
Fabrikat:  

Customer Location

Select your preferred currency below.