Information Om Kreatin
Atletbutiken

Tillskott av kreatin har dokumenterad positiv effekt på högintensiv och repetitiv träning såsom konditionsintervaller och styrketräning. Det finns dessutom inga farliga biverkningar och kreatin är ett säkert kosttillskott för alla åldrar.

Vad är Kreatin

Av alla tillgängliga tillskott inom idrott är kreatin ett av det som man forskat mest på. Kreatin har funnits som tillskott i 30 år. Det finns flera hundra studier på kreatin och mer än 70 procent visar att det är fördelaktigt att inta kreatin i tillskottsform för idrottare, för att bygga muskler och styrka.

Kreatin är en substans i kroppen som skapas främst i lever, njurar och pankreas av 3 aminosyror: arginin, glycin och metionin. Det riktiga namnet för kreatin är N-methyl-guanoaktinsyra. Kroppen bildar 2 g kreatin om dagen. Cirka hälften av kreatinmängden i kroppen tillverkas och ca hälften kommer från kosten. Kreatin används av kroppen i samband med fosfat såsom kreatinfosfat. 95 procent av kroppens kreatin finns i musklerna. Mindre mängder finns i lever, njurar, hjärna, makrofager och testiklar. En människa har i genomsnitt alltid 120 mg kreatin i kroppen.

Kreatin

Hur fungerar Kreatin

Kreatin är tillskottet som bygger styrka och muskler. Kreatin ökar styrkan och förbättrar resultatet. Detta innebär mer styrka för de som vikttränar, förbättrad snabbhet för löpare och snabbare återhämtning efter olika typer av motionspass.
Kreatin tillgodoser energiproduktion för muskelkontraktion, vilket ökar styrka och kraft vid vissa aktiviteter som är korta i tid och intensiva. Dessutom påskyndas återhämtningen efter passen. Det anses inte ge lika bra resultat vid uthållighetsträning. Kreatin kan vara fördelaktigt att använda vid vissa sjukdomar, exempelvis neuromuskulära sjukdomar. Att inta kreatin i tillskottsform fördröjer trötthet i muskler, ökar muskelmassa och även kroppsvikt vid träning.

 

Kreatin dosering

Dosering av Kreatin tillskott är högs indviduell och baseras oftast på din kroppsvikt. När du börjar med din kreatinkur bör använda dig av en uppladdningsfas. Uppladdningsfasen innebär att du tillför mer kreatin under en kortare period.

  • Dosering uppladdningsfas (dag 1-5) - ca 5g blandas i vatten och intas 4ggr/dag. Du kan även dosera 0,3g/kg kroppsvikt och fördela 4ggr/dag.
  • Dosering underhållning (dag 6 och framåt) - ca 5g blandas i vatten och intas dagligen.

 

Viktbaserat intag av kreatin  
Under 60 kg 5 g/dag
60-70 kg 6 g/dag
70-80 kg 7 g/dag
80-90 kg 8 g/dag
90-100 kg 9 g/dag
Över 100 kg 10 g/dag

 

Tiden för intaget spelar ingen roll då kreatinet lagras in i kroppen och det viktiga är att bibehålla höga nivåer av kreatin i kroppen.

 

Kreatin i livsmedel

Livsmedel som innehåller kreatin

Genom allsidig kost får vi i oss kreatin men främst är det genom kött och fisk. Dock räcker det inte med detta intag för att få en positiv effekt av kreatinet utan du måste tillföra kreatin genom kosttillskott.

Biff 4,5 g/kg
Torsk 3,0 g/kg
Sill 6,5 g/kg
Fläsk 5,0 g/kg
Lax 4,5 g/kg
Tonfisk 4,0 g/kg

 

Kreatin Vegan

Kreatin finns i animaliskt kött, något som en vegetarisk kost saknar. Människans kropp kan också skapa kreatin, men det finns starka bevis som pekar på att vegetarianer har antingen brist på kreatin eller väldigt låga nivåer av det. Den glada nyheten är dock att Kreatin finns som tillskott vilket gör det till ett viktigt tillskott för en idrottare som inte äter kött. Kreatin har genom studier visat att det kan öka din styrka som i sin tur ökar muskeltillväxt med en bra kost.

 

Olika Kreatinsorter

Kreatin Monohydrat är den mest vanligt förekommande kreatin tillskottet på marknaden och den sort det oftast refereras till när studier är gjorda på kreatin. I studier har kreatinmonohydrat visat sig att ge både muskeltillväxt och styrkeuthållighet. Effekten av kreatin monohydrat är explosivitet i musklerna och därför lämpar sig kreatinmonohydrat extra bra när du utövar kraftsporter som styrkelyft, tyngdlyftning eller friidrott.

Kre Alkalyn uppfanns och patenterades av forskaren och före detta kroppsbyggaren Jeff Golini år 2002. Kre Alkalyn godkäns av laboratorier som inte godkänner någon annan form av kreatin. Forskare upptäckte att vanligt kreatin blir instabilt i kombination med vätskor eller i syrlig miljö som i exempelvis magsäcken. Kre alkalynets patenterade blandning sänker PH värdet i kroppen och ger dig på så vis ett snabbare upptag av kreatinet jämfört med vanligt kreatinmonohydrat.

Till skillnad från monohydrat bildas inte vätska som leder till viktuppgång, vilket kan vara en fördel för till exempel friidrottare som under träning och tävling bär sin egen kroppsvikt. Kre-Alkalyn kräver inte heller den uppladdningsfas, med flera doser om dagen, som monohydrat kräver. Kre-Alkalyn ger en direkt effekt vilket gör att användaren endast behöver dosera vid träningstillfällen

Köp kreatin kosttillskott här

Customer Location

Select your preferred currency below.